keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Keravan kauppakaarella sijaitseva Sirkusmuistomerkki tunnetaan kaupunkilaisten keskuudessa Sirkushevosina. Vuonna 1979 julkistettu teos on hankittu keravalaisen talkootyön tuloksena kunnioittamaan paikallisen Sariolan tivoli- ja sirkussuvun maineikasta toimintaa. Sirkusmuistomerkki suunniteltiin alusta alkaen toiminnalliseksi taideteokseksi, jossa lapset saavat leikkiä. Pyrkimys oli tuottaa iloa, jota jo veistoksen paljastuspuheissa muistutettiin, että maailmassa ei ole koskaan liikaa. Yhteisön rakastama teos on nykytilassaan kuitenkin vain menneisyyden kajastus. Lasikuitupintaiset viisi hevosta ovat päässeet vuosien varrella huonoon kuntoon. Ajan aiheuttaman kuluman lisäksi niitä on töhritty ja osalla hevosista puuttuu myös jäseniä.

Sirkushevoset sairastaa on Keravan taidemuseon ja Metropolia Ammattikorkeakoulun esinekonservointilinjan pedagoginen hanke julkisten veistosten konservoinnista. Hankkeessa konservoidaan Keravan taidemuseon kokoelmaan kuuluvan Sirkusmuistomerkki -teos. Teoksen konservointiin osallistuu hankkeeseen mukaan valittu erityinen kummiluokka, Keravan Keskuskoulun 5b. Oppilaat osallistuvat teoksen konservointiin sen eri vaiheissa, tiedonkeruuseen sekä tiedon välittämiseen. Tietoa kerätään ja jaetaan julkisista veistoksista, niiden merkityksestä kaupunkitilassa sekä julkisten taideteosten ylläpidosta ja konservoinnista.

Sirkushevoset sairastaa -hankkeen yhteistyökumppanina toimii Keravan Kaupunkitekniikka -liikelaitoksen kaupunkiympäristöyksikkö. Kaupunkiympäristöyksikkö suunnittelee ja toteuttaa veistoksen valaistuksen sekä vastaa jalustan ja alueen tarvitsemista parannustöistä.

Sirkushevoset sairastaa sai Museovirastolta innovatiiviset hankkeet -apurahan. Sirkushevoset sairastaa toteutetaan vuonna 2013, joka on myös Sariolan sirkus- ja tivolitoiminnan juhlavuosi. Vuonna 2013 tulee kuluneeksi 125 vuotta Sariolan tivolitoiminnan aloittamisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti